Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 21:05 - изграждане на поливни системи
Автор: napoitelnisistemi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4278 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2012 22:47


  Части и монтаж на поливна система.

Използването на поливни системи е довело до революция в напояването. Напоителните инсталации пестят вашите пари и време и дават точното необходимото количество вода. С изграждане на поливна система печелите няколко ползи - гарантиране на нуждите от вода на растенията / вие може да сте на почивка, а тя да полива /, лесна поддръжка, икономия на вода, подредена градина / без разхвърляни маркучи / и други.

Първата стъпка за изграждане на поливна система е осигуряване на подходящ водоизточник - най-добре хидрофорна помпа, която се включва автоматично при потребление на вода. Характеристиките на помпата необходими за напояване на около 1 декар са 5 куб.м. за час дебит и 4 атмосфери налягане.

От помпата тръгва така наречената магистрална тръба, на нея се разполагат електромагнитните клапани, които се поставят в шахти.  След всеки клапан се поставят определен брой разпръсквачи, които заедно формират поливен кръг.

Тези клапани представляват кранове, които се отвараят и затварят от  програматора. Те са свързани него с електрически жици.  От програматора се извършва настройката на поливната система и към него се вързва и датчик за дъжд, който прекратява поливката след дъжд.

Тръбната разводка осигурява достигането на вода до разпръсквачите.  Тя е изградена най-често от полиетиленова тръба и фитинги за нея. Дебелината на тръбата е много важна за добрата работа на една поливна система / за двор или градина с площ 1 декар е добре най-тесните тръби в системата да са ф 32 /. От тази тръба чрез водовземна скоба с по тънка и гъвкава връзка се достига до разпръсквачите.

Разпръсквачите са основно два типа роторни и дефлекторни. С разпръсквачи се полива основно тревния чим.

Роторните разпръсквачи пръскат въртяща се струя вода в сектор от 0 до 360 гр. Радиуса им на пръскане е от 8 до 15 м.

Дефлекторните разпръсквачи пръскат водата ветрилообразно. Радиусите на напояване са от 3 до 6 метра. На тях може и да се монтират иновативните дюзи  мп ротатори, които се характеризират с много нисък разход на вода и равномерно покритие на поливната площ.

За разполагането на разпръсквачите ползвайте следните правила:

 

·         Много е важно да се пресметне как от наличния дебит на водоизточника се определя броя на разпръсквачите за един поливен кръг. За това се събират стойностите на потреблението на вода на всяка дюза в един кръг / към разпръсквачите продавача трябва да ви даде таблица с характеристиките им /. Общия сбор трябва да е близък, но не по голям от дебита на водоизточника.

·         Разполагайте горната част на разпръсквача точно на нивото на почвата перпендикулярно на повърхността.

·         Разполагайте разпръсквачите на разстояние един от друг един радиус на поливане. Това се налага поради това, че те не пръскат еднакво количество вода по радиуса на пръскане. Разположени така се гарантира добрата работа на поливната система.

·         Разполагайте разпръсквачите първо по границите на плочниците и алеите и по границите на градината, а после във вътрешността на поляната. Използвайте и разполагането  на разпръсквачи в правоъгълници и равностранни триъгълници.

 

Капковото напояване се използва за поливането на декоративни растения. Капковия маркуч се прекарва близо до корените на растенията. Има капкови маркучи с разход на вода по 2 -3 литра на метър за час. Капковото напояване е най-доброто поливане за растителността, поради голямата си икономичност и ефективност.

Погледнете още статии за:
 настройка и поддръжка на поливни системи
 поливане на райграс и градиниски растения
 цени за поливни системи




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: napoitelnisistemi
Категория: Бизнес
Прочетен: 68461
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930