Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 21:27 - Настройка на поливни системи.
Автор: napoitelnisistemi Категория: Бизнес   
Прочетен: 6587 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2012 22:52


Поливни системи – настройка. Настройка на разпръсквачи, програматори и датчик за дъжд .

Поливните системи незаменим помощник при озеленяване на дворове и градини. Те са много полезни и при поддръжка на градини.  След изграждане на поливна система, е много важно да настроите добре разрпъсквачите, програматора и датчика за дъжд, за да работи добре напоителната система. Поливните системи са гаранция за добрия вид и състояние на вашата градина, но само ако са добре настроени. При неправилно напояване може да се получат доста проблеми.

Настройка на разпръсквачи.

С разпръсквачи се полива тревния чим. Основно разпръсквачите са три вида дефлекторни, роторни и дефлекторни с роторни глави.

Дефлекторните разпръсквачи пръскат / като ветрило / в сектор от окръжност и имат следните стъпки на настройка:

  • Първо се избират правилните дюзи – те трябва да пръскат на проектното разстояние и сбора от дебитите на всички дюзи във всеки поливен кръг трябва да е не по голям от наличния дебит.
  • Настройка на големина на сектора на поливане на дюзата. Обикновено секторите на поливка са от 0 до 360 градуса. Тази настройка се извършва, чрез въртене на външния ринг на дюзата.
  • Настройка на началната посока на сектора на поливане. Чрез въртене на ринга на дюзата се премества само една от осите на ъгъла на пръскане. Другата ос на поливния сектор остава неподвижна и се настройва с въртене на стеблото на разпръсквача.
  • Настройка на дължината на радиуса на поливане и дебита на дюзата. Това става чрез въртене на винта в средата на дюзата. Тази настройка е по добре да се използва по рядко.

Роторните разпръсквачи пръскат струя с вода, която си върти в сектор от  0 до 360 градуса. Те се използват при напояване на по-големи площи с райграс. Основните настройки са същите като на дефлекторните.

  • Отново първо се избират дюзи разликата е, че те се поставят в специални легла и се застопоряват с винтче над тях
  • Големината на сектора на поливане се променя от специално гнездо за това с инструмент за реглаж  / такъв трябва да изискате от продавача / или отверка.
  • Началната посока се настройва отново с въртене на стеблото на разпръсквача. Някои разпръсквачи са чувствителни и не трябва да се върти главата им.
  • С винта над дюзата, чрез навиване и развиване се променя радиуса на поливане и количеството вода паднала по дължината на поливния радиус.

Дефлекторните разпръсквачи   с роторна глава пръскат няколко въртящи се струи вода в определен поливен сектор. Те са по икономични и поливат по равномерно от другите разпръсквачи. Настройката им е също като при дефлекторните, но разликата и че всяка дюза пръска в определени сектори.

Настройка на програматор.

Програматора регулира основно час на начало на поливане, време на поливане и ден на поливане. За правилно напояване е важно да са избрани правилни стойности на променливите.

  • Времето на поливане се настройва обикновено от “run times” и за роторни разпръсквачи са около 10 – 12 минути, за дефлекторните 3 – 4 минути, за дефлекторните с роторни глави е 15 – 18 минути, а за капковото напояване 20 - 30 минути.
  • Началото на поливките е добре да е през нощта, през горещите месеци се програмират две стартови времена през една нощ. Началото на поливката се настройва от “start times”. При затревяване с райграс се правят  допълнително сутрешни подготвителни поливки и вечерни възстановяващи.
  • В дни на поливки обикновено се настройват, кой ден от седмицата градината да се напоява. През пролетта се полива първоначално през два дни а после през ден. През есента пък поливките се разреждат. Лятото е добре поливната система да се включва всяка вечер. Началото на поливане обикновено е април, а края е октомври.

Настройка на датчик за дъжд.

С датчика за дъжд се избягва излишното поливане. Обикновено настройката му става чрез въртене на подвижния ринг до поставяне на показалеца срещу цифрата на милиметрите дъжд, на които да реагира. Датчика трябва да се поставя на високо и открито място, така че да се достига от валежите ида не се пръска от разпръсквачите.

Вижте още съвети за поддръжка и настройка на напоителни системи и цени за поливни системи.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: napoitelnisistemi
Категория: Бизнес
Прочетен: 68227
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031